Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan Önemli Açıklamalar
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A‘nın uzaydaki yolculuğunun devam ettiğini belirterek, “Bizler sabırsızlıkla yörüngesinde hizmete başlayacağı anı bekliyoruz. Bu proje, ülkemizin ürettiği en yüksek değere sahip teknoloji projelerinden biridir” dedi. Uraloğlu, Artvin’de Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Türkiye’nin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nın sularına gömülen eski yerleşim yerinde, değişen kara yolu ağı kapsamında inşa edilen ‘Yusufeli Merkez Viyadüğü’ için düzenlenen resmi açılış törenine katıldı.
Törene; Uraloğlu’nun yanı sıra Artvin Valisi Cengiz Ünsal, AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik ve pek çok kişi iştirak etti. Bakan Uraloğlu, Yusufeli Barajı köprülerinin son halkası olan bu viyadüğün açılışında Yusufelilerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. “Ülkemizin ilk yerli ve milli uydusu TÜRKSAT 6A’yı Space X’in Florida’daki uzay üssünden başarıyla fırlattık. 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece uydumuz, ilk yörüngesine başarıyla yerleştirildi ve 67. dakikada ilk sinyali aldık” diye konuştu.
Bakan Uraloğlu, TÜRKSAT 6A’nın uzay yolculuğuna dair şu bilgileri verdi: “TÜRKSAT 6A, sorunsuz bir şekilde uzaydaki yolculuğuna devam ediyor. Ülkemizin en değerli teknoloji projelerinden biri olan bu uydu sayesinde, geçmişte ‘Siz yapamazsınız’ diyenlere en güzel cevabı verdik. Bu proje, milletimizin neler başarabileceğini bir kez daha gösterdi. Hayırlı uğurlu olsun.”
Yusufeli Barajı ve Viyadük Projesinin Önemi
Bakan Uraloğlu, suyun medeniyetin bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin 2.3 milyar metreküp su depolama ve yıllık 1 milyar 900 milyon kilovatsaat enerji sağlama kapasitesi ile Cumhuriyet tarihinin en gurur verici eserlerinden biri olduğunu belirtti. “Bir başka medeniyet göstergesi ise yoldur. Su ile yol birleştiğinde hayat bin bir rengiyle ortaya çıkar, refah ve zenginlik artar. 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğumuzu yaklaşık 29 bin 434 kilometreye çıkardık” dedi.
- Bölünmüş yollarla bağlanan şehir sayımız 6’dan 77’ye yükseldi.
- Yüksek dağların ve derin vadilerin bulunduğu bölgelerde, tünel ve viyadüklerle ulaşım standardını artırdık.
Tünel ve Köprü Yatırımları
Bakan Uraloğlu, bakanlığın hizmetlerinden de bahsederek, “2002 yılında 311 kilometre olan toplam köprü uzunluğunu 779 kilometreye çıkardık. Tünel uzunluğumuzu ise 50 kilometreden 753 kilometreye yükselttik” ifadelerini kullandı. Otoyol seferberliği çerçevesinde 1714 kilometre olan otoyol ağını 3 bin 726 kilometreye çıkardıklarını vurguladı.
Uraloğlu, Yusufeli Barajı inşası sürecinde fedakarlık gösteren Yusufeli halkına teşekkür ederek, “Ulaşım altyapımızı güçlendirmek ve modernize etmek için önemli adımlar atıyoruz. 69.2 kilometre uzunluğundaki Yusufeli Relokasyon Yollarını 22 Kasım 2022’de hizmete açtık” dedi.
Yusufeli Merkez Viyadüğü Özellikleri
Bakan Uraloğlu, Yusufeli Merkez Viyadüğü ile ilgili detayları paylaşarak, “685 metre uzunluğundaki viyadüğümüz, suyun altında kalan güzergahı yeniden bütünleştirdi. Tabliyelerinin yapımında yaklaşık 7 bin 100 ton çelik kullandık. Viyadüğümüz sayesinde kış aylarında meydana gelen doğal tehlikelerin önüne geçtik ve seyahat konforunu artırdık” ifadelerini kullandı.
Viyadüğün tamamlanması ile birlikte, Yusufeli-Artvin arasında ortalama 95 dakika süren yolculuk süresinin 70 dakikaya düştüğünü belirten Uraloğlu, “Bu kısalma ile yıllık toplam 43 milyon lira tasarruf sağlanacak ve çevreye zarar veren karbon emisyonunu da azaltmış olacağız” dedi.
Artvin’e Yapılan Yatırımlar
Bakan Uraloğlu, Artvin’e son 22 yıl içerisinde 85 milyar 889 milyon lira yatırım yapıldığını belirterek, “Artvinli kardeşlerimizin hava yoluyla seyahat etmeleri için Rize-Artvin Havalimanı’nı hizmete açtık. Bu havalimanı, deniz üzerine inşa edilen sayılı havalimanlarından biridir” dedi.
Uraloğlu, “Güvenli, hızlı ve kolay ulaşım; ticaretin, üretimin ve ihracatın en önemli bileşenidir. Türkiye Yüzyılı’nın üzerinde yükseleceği büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa edeceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı. Açılış töreninin ardından katılımcılar kurdele keserek Yusufeli Merkez Viyadüğü’nü hizmete açtı.
Yusufeli Merkez Viyadüğü Hakkında Bilgiler
Yusufeli Merkez Viyadüğü, yüzlerce işçinin aralıksız çalıştığı ve ‘dengeli konsol’ yöntemiyle yapılan bir projedir. Viyadüğün tamamlanmasıyla, Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi birbirine bağlanmıştır. Viyadüğün inşasında kullanılan 7 bin 100 ton çelik, Paris’teki Eyfel Kulesi’nde kullanılan çelik miktarına yakındır. Viyadük, 8 orta ayak ve 2 kenar ayak ile toplamda 10 ayaktan oluşmakta ve 150 metre yüksekliği ile dikkat çekmektedir.