Türkiye’nin Demir-Çelik İhracatındaki Gelişmeler
Türkiye, 2024 yılının ilk altı ayında demir-çelik ihracatını dikkat çekici bir şekilde yüzde 31 artırarak 6,7 milyon tondan 8,8 milyon tona yükseltti. Bu süreçte demir-çelik sektörünün ihracat gelirleri de 8 milyar 178 milyon dolardan 8 milyar 853 milyon dolara çıkmıştır.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, yüksek enerji fiyatları ve Türkiye’deki enflasyonun etkisiyle girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle 2022 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren ihraç pazarlarındaki rekabetçiliklerini Uzakdoğu ülkelerine kaptırdıklarını belirtti. Ertan, Türkiye’nin demir-çelik ihracatında Avrupa’nın payının yüzde 45’ten yüzde 32’lere gerilediğini ifade etti.
Ertan, “Avrupa’daki pazarlarımızı 2022 ve 2023 yıllarında Çin, Güney Kore, Japonya ve Vietnam’a kaptırdık” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “İsrail-Filistin savaşı sonrasında Süveyş Kanalı’ndaki sorunlar nedeniyle geçişler 2024 yılı Ocak ayından itibaren hızla azalmaya başladı. Şu anda bu geçişler yüzde 10’lara düştü. Kuru yük ve konteyner gemilerinin geçişleri; 1650’lerden 150-160 bandına geriledi. Çin’den ve Uzakdoğu’dan Avrupa ve Akdeniz ülkelerine olan seyir süresi ise ortalama 30 günden 65-70 güne çıktı. Ayrıca, navlun fiyatları tonaja göre konteynerlerde 2-3 kat, kuru yük gemilerinde ise 1 kat arttı. Bu durum, rekabetçiliğimizi yeniden kazanmamıza yol açtı. İlk 6 ayda özellikle sıcak rulo saç ve yassı mamuller olmak üzere toplam çelik ihracatımız Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 seviyelerinde arttı.”
Türkiye Ekonomisinde İyileşmeler Yavaş İlerliyor
Ertan, “Avrupa’da kaybettiğimiz pazarları bir nebze de olsa geri almayı başardık” açıklamasında bulundu. Ancak, Türkiye’deki ekonomik şartların henüz istenilen düzeye ulaşmadığını kaydetti. “Yüksek girdiler hala aynen devam ediyor. Son elektrik zammı da sektörü olumsuz etkiledi. Diğer kalemlerde de girdi maliyetleri sürekli artış gösteriyor. Yüksek enerji maliyetlerinin yanı sıra Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde ihracatçı firmaların yapmak zorunda olduğu yatırımlar da büyük bir yük oluşturuyor. Kur artışının enflasyon artışı karşısında düşük kalması ve döviz bozdurma zorunluluğu gibi etkenler, ihracatçılar için ciddi engeller teşkil ediyor. Ayrıca, dahilde işleme rejiminde yapılacak değişiklikler sektörü rakiplerine karşı dezavantajlı bir konuma düşürmemesi için düzenlenmelidir.”
İhracatta Ürün Deseni Değişti, Ege Bölgesi Geride Kaldı
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde ihracatının yüzde 8 azalarak 1 milyar 286 milyon dolardan 1 milyar 181 milyon dolara gerilediğine dikkat çeken Ertan, “Ege Bölgesi’nin ihracat kalemleri genellikle profil ve inşaat çeliği ağırlıklıdır. Türkiye genelinde ise; bu artış inşaat çeliği, sıcak yassı rulo, soğuk yassı rulo, kaplamalı yassı mamuller ve borulardan kaynaklanmaktadır. Ege Bölgesi’nin yassı mamuller ihracatı daha düşük seviyelerde olduğu için genel ortalamayı aşağı çekmiştir. Ayrıca, Ege Bölgesi’nde inşaat çeliği ihracatı yoğun bir şekilde Yemen’e yapılmakta, ancak oradaki problemler nedeniyle bu ihracatta azalma yaşanmaktadır. Tüm bu faktörler bir araya geldiğinde, Ege Bölgesi’nin ihracatı Türkiye geneline göre geride kalmıştır. Geçen yıl daha üst seviyelerdeydik çünkü profil ihracatı çok daha fazla artış göstermişti. İhraç edilen ürün deseni değiştiği için Ege Bölgesi olarak Türkiye ortalamasının gerisinde kalmış olduk. Ancak, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği olarak son 12 aylık ihracatımız yine 2,5 milyar dolar seviyelerinde seyretmektedir.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.
Türk Demir Çeliği En Çok Almanya’ya İhraç Edildi
2024 yılının ilk yarısında Türkiye’nin demir-çelik ihracatında öne çıkan ülkeler arasında Almanya 1 milyar 69 milyon dolarla birinci sırada yer alırken, İtalya 958 milyon dolar ve Romanya 924 milyon dolarla takip etti. Ege Bölgesi’nden yapılan demir-çelik ihracatında ise Almanya 150 milyon dolarlık taleple zirvede yer alırken, ABD 89 milyon dolar ve İngiltere 75 milyon dolarla sıralamada yer aldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı