Ticaret Bakanlığı’ndan Üzüm Kesim ve İhraç Tarihleri Belirlendi
Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Başkanlığı altında kurulan “Sultani Çekirdeksiz Sofralık Üzüm Çeşidi ve Mevlana (Razaki Tipi) Sofralık Üzüm Çeşidinin Kesim ve İhraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu”, Manisa il ve ilçelerinde yapılan kapsamlı incelemeler sonucunda önemli kararlar aldı. Sultani Çekirdeksiz Sofralık Üzüm çeşidi için kesim tarihi 24 Temmuz 2024, ihracat tarihi ise 25 Temmuz 2024 olarak belirlenirken; Mevlâna (Razaki Tipi) Sofralık Üzüm çeşidi için kesim tarihi 5 Ağustos 2024, ihracat tarihi ise 7 Ağustos 2024 olarak belirlendi.
Ege Sultani Üzümü, coğrafi işaret tescili ile koruma altına alınmış olup, Manisa, Denizli ve İzmir üçgeninde 1 milyon 100 bin dekar alanda yaklaşık 60 bin üretici tarafından üretilmektedir. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, üzüm üreticilerinin bağlarını titizlikle hasada hazırladıklarını ve alıcı ülkelerin taleplerine göre bağları hasat edip ihraç etmek için gerekli tüm hazırlıkların tamamlandığını ifade etti.
Uçak, “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” başlıklı projeleri kapsamında farklı noktalardaki bağlardan numuneler alarak pestisit analizleri yaptıklarını ve bu sayede bölgelerin pestisit haritasını çıkardıklarını belirtti. Ayrıca, bu sezonun geçen sezona göre daha yüksek rekolteye sahip olduğunu vurguladı. Uçak, “2023 yılında 87 milyon dolar olan çekirdeksiz sultani sofralık üzüm ihracatımızı, 2024 yılında 100 milyon doların üzerine taşımayı hedefliyoruz” dedi.
İç Piyasada Tüketim Artmalı
Üzümün potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, manganez, demir, magnezyum, çinko gibi vitamin ve mineraller açısından zengin olduğunu belirten Hayrettin Uçak, iç piyasada çekirdeksiz sultani sofralık üzüm tüketiminin artması gerektiğini savundu. Uçak, sözlerine devam ederek; “Üzüm, çocukların kemik gelişimine katkı sağlarken, kemik erimesi olan bireyler için de faydalıdır. Ayrıca, demir zengini olması nedeniyle kansızlıktan kaynaklanan halsizlik, yorgunluk, tırnak kırılması ve saç dökülmesi gibi sorunların azalmasına yardımcı olur. Üzüm, cilde parlaklık ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. En önemli faydalarından biri de bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Sıcak havaların hüküm sürdüğü bu günlerde tüm vatandaşlarımızı sofralık üzüm tüketmeye davet ediyorum. Özellikle okula gidecek çocuklarımızın beslenme çantalarına sezon sonuna kadar taze üzüm, sezon sona erdikten sonra ise kuru üzüm koymalarını öneriyorum.” dedi.
İhracatta Öne Çıkan Ülkeler
Türkiye’nin çekirdeksiz sofralık sultani üzüm ihracatında 2023 yılı itibarıyla Rusya Federasyonu, 44,5 milyon dolarlık tutarla ilk sırada yer aldı. Ukrayna 10 milyon dolarlık sultani sofralık üzüm talebiyle ikinci sırada, Polonya ise 9 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.
Taze Üzümde Çekirdeksiz Sofralık Sultani Üzüm Yüzde 65 Pay Aldı
Türkiye, 2023 yılında taze üzüm ihracatından toplam 134,6 milyon dolar döviz kazanırken, çekirdeksiz sofralık sultani üzüm 87,2 milyon dolarlık ihracat ile taze üzüm ihracatından yüzde 65 pay aldı. Red Globe çeşidi 11,5 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken, diyabet hastalarının tercih ettiği erkenci üzüm çeşidi Superior ise 4,5 milyon dolarlık döviz kazandırdı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı