Osman Kaya’dan Kamu Personeli İçin 3+1 Sisteminin 1+1’e Dönüştürülmesi Çağrısı

Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya’dan Önemli Açıklama

Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya, kamu personelinin zorunlu görev süresi olan 3+1 sisteminin aile bütünlüğünü sağlamak amacıyla 1+1’e dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Kaya, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kamuya giren sözleşmeli çalışanların 3 yıl çalışmasının ardından 1 yıl içinde kadroya alınması formulü üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Kaya, 1 Temmuz 2019 tarihinde 3+1 modeline geçildiğini ve yeni atanan memurların 4 yıl boyunca tayin hakkının olmadığını belirtti. “Bugün Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Adalet Bakanlığı gibi hemen hemen tüm devlet kurumlarında yeni atanan bir kişi, 3+1 yani 4 yıl boyunca görev yapmak zorunda. Oysa biz devlet memurları, bir yıl aday memurluğumuzu doldurduktan sonra kadrolu memur statüsüne geçebiliyor ve tüm özlük haklarımızı kullanabiliyorduk. Ancak mevcut sistemde atanan hiç kimse bu haktan yararlanamıyor. Bu mağduriyetin artık anlatılabilecek bir durumu kalmadı. On binlerce insan, bu mağduriyetin sona ermesi ve sistemin revize edilmesi için bizlere ulaştı” dedi.

Kaya, bu adımları atmak adına konfederasyon olarak harekete geçtiklerini ifade ederek, “Bu sistemi değiştirebiliriz dedik. Daha önce bu değişiklikler oldu, yine olabilir. 4-5 Mayıs 2024 tarihlerinde ülkemizde bulunan tüm sendikaları, dernekleri, sivil toplum kuruluşlarını, hukukçuları ve akademisyenleri davet ederek Ankara’da bir şura düzenleyeceğiz. Bu şura neticesinde imzaladığımız bir mutabakat metni var. Bu metinde, ‘Anayasaya aykırı olan maddeler var mı? Bu sistemde ne gibi zorluklar var?’ gibi sorularla bir rapor oluşturduk ve derdimizi anlattık” şeklinde konuştu.

Aile Bütünlüğü İçin 1+1 Modeli

Kaya, Türkiye’de yaklaşık 300 bin devlet memurunun 3+1 sistemi çerçevesinde görev yaptığını belirterek, “Bu sistemin sürdürülebilir hale gelmesi, yuvaların dağılmaması ve boşanma oranlarının artmaması için aile bütünlüğünün sağlanması adına bu sistemi 1+1’e dönüştürmeliyiz. Daha önce bu sistem 4+2’ydi, ardından 3+1 oldu. Bugün ise 3+1 sisteminin, 1+1 olabileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, düzenledikleri ankete dikkat çeken Kaya, “Anketimize 12 bin kişi katıldı. Sonuçlar oldukça çarpıcı. Katılımcıların %95,2’si ‘Aile bütünlüğümü olumsuz etkiliyor’ derken, boşanmanın bir nedeni olarak görülüp görülmediği sorusuna da %97,8 ‘Evet’ cevabı verildi. Ayrıca, %66,9’u bu sistemin ayrımcılığa neden olduğunu, %68’i ise 3+1 sistemi nedeniyle mobbing yaşadığını belirtti. Bu durum, çalışanların kendilerini kadrolu olarak görmemesi ve huzursuz bir ortamda çalışmaları anlamına geliyor” dedi.

Ayrıca Kontrol Edin

Sağlıkta Dijital Dönüşüm ve Gelecek Vizyonu

Sağlıkta dijital dönüşüm, geleceğin sağlık hizmetlerini şekillendiriyor. Bu içerikte, dijital teknolojilerin sağlık sektöründeki etkileri, yenilikçi çözümler ve geleceğe dair vizyonlar ele alınmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir