İzmir Doğal Yaşam Parkı 15 Yaşında
İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı’na bağlı İzmir Doğal Yaşam Parkı, 15. yaşını kutluyor. Sadece 126 türde toplam 1.336 hayvana ev sahipliği yapmakla kalmayıp, yaralı, hasta ve tedaviye muhtaç yaban hayvanlarına da kucak açıyor. Uzman veterinerler ve nitelikli personel tarafından sağlanan özenli bakım ve bilimsel yöntemlerle, kısa süre içinde sağlıklarına kavuşan bu hayvanlar, tedavi süreçlerinin tamamlanmasının ardından yeniden doğal yaşam alanlarına salınıyor.
Şifa Dağıtan Bir Merkez
Görüntülü tanı, operasyon ve tedavi hizmetleri sunan kliniği ile birlikte karantina bölümleri, 24 farklı boyutta kafes, 3 adet sürüngen terraryumu, yoğun bakım kabinleri ve akuatik (suda yaşayan) hayvanlar için 3 geçici barındırma tankı gibi alanlar içeren İzmir Doğal Yaşam Parkı, yaralı ve hasta yaban hayvanlarına bakım ve tedavi olanağı sunmaktadır. Parkta bakılan peçeli baykuşlar, bu hayvanların sadece bir kısmıdır. Yurttaşların ihbarı üzerine İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından 40 gün önce İzmir Doğal Yaşam Parkı’na getirilen annesiz 6 yavru peçeli baykuş, burada titizlikle büyütüldü. Bakıcılar, bu yavrulara adeta bir anne gibi ilgi göstererek, onların doğal yaşama uyum sağlamaları için gerekli özeni gösterdiler. Yüzleri kalp şeklinde olan bu baykuşlar, veteriner hekimler tarafından doğaya salınabilir raporu hazırlandıktan sonra özgürlüklerine kavuştular.
Özel Bakıma Alındı
Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürü Serkan Eğrilmez, bugüne kadar İzmir Doğal Yaşam Parkı’na tedavi amacıyla 6 binden fazla hayvanın getirildiğini ve bunlardan 1.300’ünün tedavi edilerek doğal hayata döndüğünü ifade etti. Şimdi sıranın peçeli baykuşlarda olduğunu belirten Eğrilmez, “Bize getirilen 6 peçeli baykuş yavrusu, kliniğimizde özel bir bakıma alındı. Bakıcılarımız, bu yavrulara özverili bir şekilde bakarak, onların gerekli beslenme ve bakım ihtiyaçlarını karşıladılar. Anneleri olmadığı için bu süreç oldukça zorlu geçti. Ancak bakıcılarımız, anne rolünü üstlenerek 40 gün boyunca baykuşların bakımını üstlendi. Artık doğaya salınmaya hazır hale geldiler” dedi.
Doğal Dönüşüm için Faydalı Canlılar
İnsanlara en yakın baykuş türü olarak bilinen peçeli baykuşların, genellikle yıkılmış damlar, terk edilmiş ağıllar ve boş evlerin çatılarını tercih ettiğini vurgulayan Eğrilmez, “Bu nedenle, bu canlıları yerleşim yerlerine yakın bir noktada doğayla buluşturduk. Peçeli baykuşlar, gece aktif olan hayvanlardır. Gündüzleri oyukların içerisinde veya çatıların altında dinlenirken, gün batımında avlanmak için aktif hale gelirler. İnsanlar karanlıkta pek bir şey göremezken, bu baykuşlar rahatlıkla etraflarını görebilir. Böcekler, kertenkeleler ve farelerle beslenerek doğal ekosistemin bir parçası olurlar. Bu hayvanlar, doğanın sürdürülebilirliği için son derece faydalı canlılardır ve insanlara hiçbir zararı yoktur. Ayrıca, birçok kültürde baykuşun bir eve gelip yuva yapmasının o eve uğur getirdiğine inanılır” şeklinde konuştu.
Taşıma kafesine konularak Menemen Tuzçullu Mahallesi yakınlarına getirilen baykuşlar, gün batımında doğaya bırakıldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı