İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Deniz Temizliği Faaliyetleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Deniz Temizliği

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sadece şehrin sokaklarını değil, deniz yüzeyini de temizlemek için büyük bir çaba sarf ediyor. Özel olarak donatılmış üç deniz süpürgesi, her gün İzmir Körfezi’nin kıyılarına vuran atıkları toplamak için görev yapıyor. Bu çabaların bir parçası olarak İZSU Genel Müdürlüğü, derelere kurduğu yüzen bariyerler sayesinde bir yılda 1500 ton atığın denize ulaşmasını engelledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’ni koruma adına her gün aralıksız yüzey temizliği gerçekleştiriyor. “Mavi Körfez” filosundaki gemilerle körfez yüzeyini temizleyen ekipler, temizlik çalışmalarını karadan da destekliyor. Çevre 1, Mavi Körfez 2 ve Mavi Körfez 3 gemileri, her gün sabah 07.00’den itibaren gün boyunca temizlik faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrıca, Mavi Körfez 3 Süpürge gemisi, körfezde meydana gelebilecek herhangi bir petrol sızıntısına anında müdahale edebilme kapasitesine sahiptir.

Denizden Çıkan Çöplerin Çoğunluğu İnsan Kaynaklı

Her sabah çöp birikme alanlarını tespit ederek göreve başladıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Koruma Şube Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Murat Benligül, “Sabah 7’den akşam 19.00’a kadar Körfez’deki çalışmalarımızı gemilerimizle birlikte sürdürüyoruz. 20 kişiden oluşan müdahale ekibimiz, kıyıya yakın alanlarda oluşan çöpleri topluyor. Spor amaçlı balıkçılık yapan vatandaşlar, ekmek atıyor. Ancak balıklar bu ekmekleri yemiyor ve bu atıklar bize geri dönüyor. Tahta parçaları ve evsel atıklar gibi malzemelerle karşılaşıyoruz. Son 6 ayda 380 ton yüzer atık topladık. Son 10 yıla baktığımızda ise bu rakam 11 bin tonu buldu. Denizden çıkan çöplerin çoğunluğu insan kaynaklı. İzmirlileri bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Körfez, İzmir’in en önemli değerlerinden biri. Lütfen sahip çıkalım ve kirletmeyelim” şeklinde konuştu.

Derelerde Karşılaşılan Şaşırtıcı Atıklar

Yağışlarla birlikte dereler aracılığıyla taşıma yapılan atıkların İzmir Körfezi’ne ulaştığını ifade eden İZSU Genel Müdürlüğü Merkez Dereler Şube Müdürlüğü Teknikeri Sebahattin Kırkpınar, “İzmir Körfezi’ni besleyen ana dereler olan Manda, Meles, Bornova Çayı, Büyük Çiğli Deresi ve Bostanlı Deresi’ne yüzen bariyerler çektik. Bu sayede suyla gelen tahta, dal, plastik gibi malzemeleri tutmayı başardık. İyi sonuçlar alıyoruz. Ancak kanal ve derelere atılan çöpler bazen bariyerleri aşarak körfeze ulaşabiliyor. 2023 yılında 1500 tona yakın malzeme topladık. Vatandaşlarımızdan bu konuda daha dikkatli ve bilinçli olmalarını rica ediyoruz. Dereye lütfen bir şey atmayın. Öyle görüntülere tanık oluyoruz ki, inanın dereden buzdolabı, üçlü kanepe gibi eşyalar çıkarıyoruz. ‘Dereye atayım, ne olursa olsun’ gibi bir mantık yok. Attığınız her şey Körfez’e gidiyor ve denizi kirletiyor” dedi.

Körfezin Temizliği İçin Gelişmiş Sistemler

Mavi Körfez 2 gemisi, bir seferde 5 bin kilogram ağırlık ve 19 metreküp hacimsel katı atık depolama kapasitesine sahiptir. İki pervanesi ile yüksek manevra kabiliyetine sahip olan bu süpürge, yüzer çöpleri konveyör bant sistemiyle topluyor. Toplanan çöpler, çöp kamyonlarına el değmeden aktarılıyor. Çift gövdeli katamaran tipi Mavi Körfez 3 gemisi ise, açık denizdeki katı atıkları toplayarak Halkapınar ve Gediz’deki çöp transfer istasyonlarına aktarıyor. Ayrıca gemi üzerinde; 100 metrelik kısmı gemi üzerindeki tambura sarılı halde kullanıma hazır toplam 300 metre bariyer, denizdeki petrolü deniz suyundan ayıracak 2 skimmer sistemi, toplanan sıvı atıkları depolamak için 5 metreküplük 6 yüzer atık depolama tankı ve 4,5 metreküplük 2 atık depolama tankı bulunmaktadır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin körfez temizleme filosunda 8’i teknik personel olmak üzere toplam 28 personel görev yapmaktadır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Kemer Belediyesi’nden Dilencilikle Mücadele Operasyonu

Kemer Belediyesi, dilencilikle mücadele kapsamında başlattığı operasyonlarla sokakları daha güvenli hale getiriyor. Bu mücadele ile hem halkın huzurunu sağlamak hem de sosyal yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir