İstanbul Barosu’ndan 9. Yargı Paketi’ne Anayasa’ya Aykırı Tepki

İstanbul Barosu’ndan 9. Yargı Paketi’ne Tepki

(İSTANBUL) – İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen 9. Yargı Paketi’ne eklenen adli yardım düzenlemesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı. Saraç, “İstanbul Barosu, siyasi iktidarın adli yardım fonunu artırmaktan kaçınarak, bu fonu adaletsiz bir şekilde yandaş barolara dağıtma çabalarına karşı dimdik durmaya devam edecektir” dedi.

Saraç, İstanbul Barosu’na kayıtlı 8 bin avukatın adli yardım görevini üstlendiğini hatırlatarak, asgari tarifeye göre yapılan ödemelerin, Adalet Bakanlığı tarafından 18 ay gecikmeli gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Bu durumun temel nedenlerinden birinin, 2020 yılında İstanbul’da uygulamaya konulan çoklu baro sistemi olduğunu belirten Saraç, “Bu sistemin getirdiği adaletsizliğin, 2 nolu Baro lehine ödeneğin dağıtılmasında net bir şekilde görüldüğünü” ifade etti.

Saraç, sözlerine şöyle devam etti: “Baromuzun atama sayısının yalnızca yüzde 5’i kadar olan, tek bürosu bulunan 2 no’lu baroya, ödeneğin yüzde 40’ının eşit paylaşılması hususundaki adaletsizlik aşikardır. Bu adaletsizlik, 22 Haziran 2023 tarihli Anayasa Mahkemesi kararıyla da tespit edilmiş ve ilgili hüküm iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin iptaline karar verdiği ödeneğin yüzde 40’ının eşit paylaşımına dair hükmün yerine, 9. Yargı Paketi’nde bu oranın yüzde 30 olarak belirlenmesi, yine ölçülülük ve orantılılık ilkelerine aykırı bir yaklaşımı ortaya koymaktadır.”

11 Temmuz 2024 tarihinde TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçen ve TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan 9. Yargı Paketi’nin 3. maddesi ile getirilen Avukatlık Kanunu’nun 180. maddesindeki adli yardım ödenekleriyle ilgili düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Saraç, “Adli yardım sistemi, hak arama özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması ve yoksul bireylerin adalet hizmetlerinden yararlanabilmesi açısından son derece kritik bir öneme sahiptir. Sosyal Hukuk Devleti ve Eşitlik İlkesi gereği adli yardım, Anayasanın 36. maddesinde düzenlenen hak arama özgürlüğünün de güvencesidir” dedi.

Saraç, İstanbul Barosu Adli Yardım Büroları’nın 8 ayrı birimde adli yardım hizmeti sunduğunu ifade ederek, “Yetersiz adli yardım ödeneği nedeniyle meslektaşlarımıza asgari tarifeye göre yapılan ödemeler, Bakanlık tarafından gönderilmesi gereken vekalet ücretleri 18 ay gecikmeli ve enflasyon karşısında eriyerek yapılmaktadır. Bu adaletsizlikten etkilenen 8 bin meslektaşımız, adli yardım görevini yerine getirirken, adaletin sağlanması için üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerdir” şeklinde konuştu.

Saraç, sözlerine son verirken, “İstanbul Barosu olarak, siyasi iktidarın adli yardım fonunu artırmaktan kaçınarak, bu fonu adaletsiz bir şekilde yandaş barolara paylaştırma çabalarına karşı durmaya ve hak arama mücadelesini sürdürmeye kararlıyız” dedi.

Ayrıca Kontrol Edin

Milli Savunma Bakanı’nın Mezuniyet Töreni

Milli Savunma Bakanı'nın Mezuniyet Töreni, ulusal savunma alanındaki liderlerin bir araya geldiği, genç yeteneklerin yetiştiği ve geleceğin kahramanlarının onurlandırıldığı özel bir etkinliktir. Detaylar için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir