İnegöl Belediyesi’nden Çiftçilere Ücretsiz Toprak Analizi Desteği

İnegöl Belediyesi, çiftçilerin üretim süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla uyguladığı ”Ücretsiz Toprak Analizi” projesine bu yıl da devam ediyor. Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği bu uygulama kapsamında bugüne kadar 600 numunenin analizi gerçekleştirilmiştir.

İnegöl’ün bereketli topraklarında yetişen çeşitli ürünlerin, dünyanın dört bir yanına sevkiyatını sağlayan İnegöllü çiftçilere doğru üretim yöntemlerini sunmak amacıyla İnegöl Belediyesi, 2021 yılında örnek bir çalışma başlatmıştır. Bu kapsamda, çiftçilerin girdi maliyetlerini azaltmak, daha kaliteli üretim yapmak ve kullanılan gübrelerin bilinçli bir şekilde değerlendirilmesini sağlamak için bir laboratuvar ile anlaşma yapılmıştır. İnegöl Belediyesi, isteyen tüm çiftçilere tarlalarının toprak analizini ücretsiz olarak yaptırma imkanı sunmaktadır.

600 NUMUNENİN ANALİZİ YAPILDI

İnegöl Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleştirilen toprak analizi uygulamasının temel amacı, ”doğru yerde doğru üretim” yapılmasını sağlamak olarak belirlenmiştir. 2021 yılında başlayan bu uygulama, günümüze kadar devam etmiş ve toplamda 600 toprak numunesinin analizi laboratuvarlarda gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları, çiftçilerle paylaşılmakta ve daha doğru tarım yöntemleri konusunda bilgilendirmeler yapılmaktadır.

2024 YILINDA DA DEVAM EDİYOR

İnegöllü vatandaşlara her alanda destek olmayı sürdüren İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, uygulama hakkında bilgi verdi. Başkan Taban, ”İnegöl Belediyesi olarak her zaman çiftçimizin yanındayız. Teknolojik yatırımlarla üreticimizi doğru ürüne yönlendirmek ve toprağın değerini ölçmek adına ücretsiz toprak analizi uygulamamıza devam ediyoruz. Cerrah Ek Hizmet Binamızda bulunan Muhtarlık İşleri Müdürlüğü’ne getirilen numuneler, üretici ve tarla-bahçe bilgileri alınarak analiz için laboratuvara gönderilmektedir. Her üretici istediği kadar numune getirebilir; herhangi bir sınırlama yoktur. Üreticilerimizden, numunenin ait olduğu tarla-bahçeye ait tapu bilgilerini getirmeleri yeterlidir. Analizler, İnegöllü üreticilerimiz için tamamen ücretsiz olarak belediyemiz tarafından yaptırılacaktır.” dedi.

NUMUNE NE KADAR ALINMALI

Başkan Taban, getirilen numunelerle ilgili çiftçilere de uyarılarda bulundu: “Çok az gelen numuneler maalesef işleme alınamıyor. Ya da çok fazla gelen numuneler de bizim için bir anlam ifade etmiyor. Üreticilerimizin 1-2 kg kadar numune getirmesi yeterlidir” şeklinde konuştu.

ANALİZ YAPILMADAN ATILAN GÜBRE EKONOMİYE VE TOPRAĞA ZARAR VERİR

İnegöl Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, toprak analizinin önemi ve numune alım yöntemleri hakkında da bilgiler paylaşmıştır. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hava ve su, bitkiler için ne kadar önemliyse, toprak da o kadar kritiktir. Doğru bir yetiştiriciliğin ilk adımı, doğru bir toprağa sahip olmaktır. Doğru toprak, doğal yollarla ya da insanoğlunun müdahalesiyle farklılaşmış özelliklere sahip topraklardır. Yanlış zamanda, dozda ve şekilde yapılan tarımsal gübrelemeler, fazla sulama, erozyon ve su kirliliği gibi sebepler, toprağın besleyiciliğini ve verimliliğini kaybetmesine yol açar. Bu nedenle, toprak analizi oldukça önemlidir. Toprak analizi, belirli bir alandaki toprağın bitki besin elementleri açısından mevcut durumunu ve ihtiyaçlarını gösteren bir yöntemdir. Doğru ürünü seçmek, o ürünü uygun toprakta yetiştirmek, doğru zamanda ve dozda gübreleme yapmak için analiz yapılması şarttır. Analiz yapılmadan atılan gübreler, hem ekonomiye hem de topraklarımızın verimliliğine ciddi zararlar vermektedir.”

TOPRAK ÖRNEĞİ NASIL ALINIR?

“Tarlada önemli değişiklikler gösteren yerler ayrı kısımlar olarak kabul edilir. Bu kısımların her birinden ayrı ayrı karışık örnek alınması gerekmektedir. Tarlanın her tarafı aynı özelliğe sahip olsa bile, bir numune en fazla 40-50 dekar (dönüm) alanı temsil edebilir. Örnek almak için birçok alet kullanılabilir, ancak en kullanışlı olanı, özellikle derinlerden numune almak için toprak burgusu ve toprak sondasıdır. Bu aletlerin olmadığı durumlarda, toprak örneği bahçe küreği veya bel ile alınabilir. Tarla bitkileri ve sebzeler için, toprak yüzeyindeki bitki artıkları el veya kürekle temizlenmelidir. V şeklinde bir çukur açılmalı ve çukurun düzgün tarafından yaklaşık 3-4 cm kalınlığında 30 cm’lik toprak dilimi, üst toprak atılmadan alınmalıdır. Numunelerin karıştırılmasında metal ya da galvanize kova yerine plastik kovalar kullanılmalıdır. Tarlanın büyüklüğüne göre 10-15 yerden araziyi temsil edecek şekilde alınan toprakların tamamı temiz bir bez veya beton üzerine serilir, iyice karıştırılır, kesekleri ezilir ve bitki ile taş parçaları ayıklanır. Daha sonra bu karışımdan 1-2 kg kadar toprak, temiz bir torbaya konularak üzerine gerekli bilgilerin yazıldığı etiketler ile birlikte laboratuvara gönderilir.”

NERELERDEN TOPRAK ÖRNEĞİ ALINMAZ!

“Toprak örneği alınmaması gereken bazı yerler şunlardır:

  • Önceden gübre veya kireç atılmış yerler
  • Hayvan gübresi yığılan alanlar
  • Harman yeri ve hayvan yatmış yerler
  • Sap, kök ve yabani otların yakıldığı kısımlar
  • Tarlanın çukur ve tümsek yerleri
  • Tarla sınırları ve yakınları
  • Ağaç altları
  • Dere, orman, su arkı ve yollara yakın kısımlar
  • Sıraya ekimi yapılan bitkilerde sıra üstlerinden

Bu bilgilere dikkat ederek, doğru toprak örneği alımı sağlanabilir ve böylece daha verimli tarım yapılmasına katkıda bulunulabilir.

Ayrıca Kontrol Edin

Kemer Belediyesi’nden Dilencilikle Mücadele Operasyonu

Kemer Belediyesi, dilencilikle mücadele kapsamında başlattığı operasyonlarla sokakları daha güvenli hale getiriyor. Bu mücadele ile hem halkın huzurunu sağlamak hem de sosyal yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir