Geçmişin Acıları ve Aşura’nın Anlamı

Geçmişin Acıları ve Birlikteliğimiz

Geçmişte yaşanmış derin acılar ve büyük adaletsizlikler, toplum vicdanında yaşamaya devam eder. Bu acıları aşmanın yolu, asla yok saymak ya da bastırmak değildir. Aksine, bu acıları ancak hatırlayarak ve yüzleşerek aşabiliriz. Toplumun hiçbir parçasının, hiçbir kesiminin acı çekmemesi adına üstün bir biçimde çalışmalıyız. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşatılan en kadim geleneklerden biri olan Aşura, daima birliğimizin sembolü olarak gelecek yüzyıllarda da bizleri bir araya getirmeye devam edecektir.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Caferileri Evrensel Aşura Matem Merasim Töreni’ne katıldı. Törende sırasıyla CAFERİDER Başkanı Hasan Babur, Cem Vakfı Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Mesut Yıldırım, AK Parti Milletvekili Şamil Ayrım, Türkiye Caferiler Lideri Selahattin Özgündüz, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul Valisi Davut Gül birer konuşma yaptı.

“Mutlu, Güçlü ve Kardeşçe Yaşamak İstediğimiz Bir Ülkedeyiz”

Kerbela acısının ortak olduğunu belirten İmamoğlu, “Bugün aşure anında İmam Hüseyin’in matemiyle bir aradayız. Çok değerli Caferi Lideri Selahattin Özgündüz ve CAFERİDER Kurumu’nun değerli başkan heyeti ile siz değerli hemşerilerimizin ev sahipliğiyle bir aradayız. Saygıdeğer Valimiz, saygıdeğer milletvekillerimiz, çok kıymetli belediye başkanlarımız ve kurumların, kuruluşları temsilcileri ile birlikte ortak acımız olan Kerbela acısını hep birlikte hissetmekten ve bu hissiyat üzerinden bir hoşgörü zemininde barışın, huzurun kıymetini bilen bir süreçte yer almaktan onur duyuyorum. Hepimiz, hem mutlu hem de güçlü ve aynı zamanda kardeşçe bir yaşamı sürmek istediğimiz bir ülkedeyiz. Bu hayali en güçlü seviyeye taşımak için acılarımızı, sevinçlerimizi ve güzelliklerimizi bir arada yaşıyoruz, yaşamaya devam edeceğiz. Bunu mümkün kılacak zemin, ancak toplumumuzun tüm bileşenlerinin geçmişte ve bugünde maruz kaldıkları zulmün hafızalarında taşıdıkları acıların tanınması, bilinmesi ve bunlara yol açan ayrımcılıkların ortadan kaldırılması için her birimizin özenli çaba göstermesiyle oluşacaktır.”

“Bu Acıları Ancak Hatırlayarak, Yüzleşerek Aşabiliriz”

İmamoğlu, “Muharrem ayı Kerbela’da zalimin zulmüne boyun eğmeyenlerin matemidir” diyerek, “Yüreğindeki adalet ve eşitlik hasretiyle oruç ibadetini yerine getiren ve lokmasını bölüşen siz değerli canların matemini derinden hissettiğimi bilmenizi isterim. İçinde bulunduğumuz bu mübarek ay, bize zalime karşı mazlumun yanında olmanın, güçlünün değil, cesaretle, en yüksek cesaretle haklının yanında durmanın onurunu hissettirir. Geçmişte yaşanmış derin acılar ve büyük adaletsizlikler, toplum vicdanında yaşamaya devam eder. Onları aşmanın yolu asla yok saymak ya da bastırmak değildir; bu acıları ancak hatırlayarak ve yüzleşerek aşabiliriz. Ben İmam Hüseyin’i hatırlamadan asla soğuk su içmedim diyen İmam Caferi Sadık’ın buyruğunu kılavuz bilip geçmişten ders çıkartmalı ve bir daha toplumun hiçbir parçasının, hiçbir kesiminin acı çekmemesi adına üstün bir biçimde çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Eksiğimiz Var İse Tamamlayacağız”

İBB olarak her inanç grubuna destek verdiklerini vurgulayan İmamoğlu, “Her yıl burada Halkalı’da Caferi yurttaşlarımızca düzenlenen Aşura Matemi Merasimi’ni hem geçmişin acılarıyla yüzleşmek hem de bugünün zalimlerine karşı İmam Hüseyin ve Ehl-i Beyt’in cesur duruşunu hatırlamak açısından çok kıymetli buluyor ve her yıl özenle takip ediyorum. Bugün manevi coğrafyamızın yapı taşlarından biri olan Caferi yurttaşlarımızın kendilerini asla ayrıştırılmış ve dışlanmış hissetmelerine yol açabilecek ne varsa ortadan kaldırmak da hepimizin asli görevidir. İstanbul’umuzda bu konuda üzerimize düşen tüm görevleri en iyi şekilde yapma gayreti içerisindeyiz. Bunun hiçbir karşılığı yoktur. Tek karşılığı, büyük sorumluluğumuzu yerine getirme gayretidir. İnanç masası çerçevesinde sunmaya gayret ettiğimiz bir kısım imkânlarla toplumumuzun her inanç mensubunun inancının ve öğretilerinin gereklerini özgür bir biçimde yerine getirmesini en güçlü şekilde destekliyoruz. Eksiğimiz var ise tamamlayacağız, desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

“Zeynebiye Camii’yi Hep Birlikte Açacağız”

İmamoğlu, “Bu bağlamda Caferi yurttaşlarımızın ihtiyaçlarının da farkında olup bu ihtiyaçlarının bir an önce giderilmesi için imkânlarımızı seferber etmeye devam ediyoruz” diyerek, “İlçemizde bulunan ve yapımı uzun süredir devam eden Zeynebiye Camii’nin geçmişten bugüne büyük gayretlerle bitirilmesi için cemaatin ve derneğimizin değerli temsilcileriyle birlikte tamamlanması konusunda kurumumuzun üzerine düşen sorumluluğu üstlendik. İnşallah sizlerin de katılımıyla çok yakında bu camiyi ve içindeki bir kısım kültürel ve eğitim alanlarını tamamlayarak hep birlikte açmayı diliyoruz. Benzer biçimde İFA Spor Tesislerinin tamamlanması, İstanbul genelinde diğer bölgelerde bulunan Caferi camilerinin ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda da sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz.”

“Bu Kibiri Gösterme Hakkımız Yok”

İmamoğlu, “Bu topraklarda hiçbirimiz, kendimizi diğerinden daha üstün, daha değerli asla görmedik, görmeyiz. 86 milyon yurttaşımız, bu memleketin her karış toprağının eşit hissedarıdır. Kendimizi asla ve asla ayrıştırıcı bir unsurun içerisinde bulunmaya hak bulmayız. Bu kibri göstermeyi her şeyden önce inancımıza yakıştırmayız. Dilerim, bu cennet vatanımız Türkiye’miz, bir an önce tüm inanç kesimlerinin hak ve özgürlüklerinin güvence altında olduğunu hissettiren bir kardeşlik ülkesi olma konusunda eksik kalan taraflarını tamamlayan ve bulunduğu bu coğrafyadaki acıların yaşandığı ortamlarda en üstün seviyeye çıkan bir ülke olmayı başarmalıdır, başaracaktır. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşatılan en kadim geleneklerden biri olan Aşura, daima birliğimizin sembolü olarak gelecek yüzyıllarda da bizleri bir araya getirmeye devam edecektir.”

“Yeterince Acı Çektik, Yeterince Bedel Ödedik”

İmamoğlu, “Yeterince acı çektik, yeterince bedel ödedik. Hala yakın çevremizdeki zalimlerin zulmünü görmekteyiz. Gazze’de yaşananları ne yazık ki ibretle, insanlık adına, inancımız adına görüyoruz ve kınıyoruz. Ama dünyanın neresinde olursa olsun, hangi zalim zulüm içerisindeyse onu kınamalı ve cesaretle her daim zulme uğrayanın yani mazlumun yanında olmayı devam ettirmeliyiz. Bu yönüyle hep birlikte bizden sonraki kuşaklara, bu memleketin canım evlatlarına, kızlarımıza ve oğullarımıza kavgayı, ayrımcılığı değil, sevgiyi, hoşgörüyü, barışı, huzuru miras bırakmak; bilimle, üretimle uğraşmayı ve hep birlikte kazanmayı insanlarımıza öğretmek bizim asli sorumluluğumuzdur. Bunu başaracağımıza yürekten inanıyorum. Hep birlikte çok güzel işler başardık. Bundan sonra da çok güzel işler başarabileceğimizi görüyorum ve inanıyorum. Hazreti Hüseyin ve Kerbela’da şehit düşen tüm canları, Ehl-i Beyt’i bir kez daha saygı ve rahmetle yad ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

Ayrıca Kontrol Edin

Kemer Belediyesi’nden Dilencilikle Mücadele Operasyonu

Kemer Belediyesi, dilencilikle mücadele kapsamında başlattığı operasyonlarla sokakları daha güvenli hale getiriyor. Bu mücadele ile hem halkın huzurunu sağlamak hem de sosyal yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir