Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden İhracat Üzerine Değerlendirme
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, genel giderlerin %40’lardan %63 seviyelerine yükseldiğini belirtti. Bu artışın yanı sıra maliyetlerdeki yükseliş ve talepteki düşüş, sektörün 2023 yılının ilk yarısında 1 milyar 23 milyon dolar olan ihracatının 2024 yılının aynı döneminde 750 milyon dolara gerilemesine neden oldu. Zandar, deri sektörünün 2024 yılının ilk yarısında ihracatta en büyük kaybı yaşayan sektör olduğunu ifade etti.
Zandar, sektördeki ihracat düşüşünü minimize edebilmek için günümüzde dolar kurunun 38 TL, avro kurunun ise 42 TL seviyelerinde olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, 2025 yılı ocak ayından sonra doğacak ek maliyetleri karşılayacak bir karlılığın mevcut olmadığını belirtti.
Uzun yıllar ortalamasında ayakkabı pazarında kişi başı yıllık satın almanın 4-5 çift arasında olduğunu söyleyen Zandar, 2024 yılında bu sayının 2,65 çifte düşmesinin beklendiğini belirtti. Zandar, “Ciddi anlamda bir talep azalması var. İhracat pazarlarımıza baktığımızda, Almanya gibi önemli pazarlarda %20, İtalya’da %25, Rusya’da ise %70 oranında kayıp yaşamaktayız. Fransa’da %15, Birleşik Krallık’ta %17, Romanya’da ise %26 oranında bir küçülme söz konusu. Bu durum, ağırlıklı mamul sattığımız pazarlarda talep sorunları olduğunu gösteriyor. Fiyat tutturamadığımız için gücümüzün azalması, %26’lık daralmayı normal hale getiriyor.” şeklinde konuştu.
Eylülde Talepte Kıpırdanma Bekleniyor
2024 yılı Eylül ayından itibaren talep tarafında bir canlanma beklediklerini ifade eden Zandar, Avrupa’da 2025 yılı Mart ayında talebin 2019 yılı seviyelerine yükselebileceğini öngördü. Zandar, bu talepteki değişimi fırsata dönüştürebilmek için önümüzdeki 6 aylık süreci iyi değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı. “İhracatçılarımızın özellikle orta ve üst seviye markalara hitap edebilmesi için sorumlu üretim ve yeşil dönüşüm konularında çalışmalarını hemen başlatmaları gerekiyor.” dedi.
Zandar, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Brüksel Ofisi aracılığıyla AB bünyesinde ürünleriyle ilgili olası tüm önlemleri hazırlamaya çalıştıklarını bildirdi. Şirketlerin sosyal sorumluluk sertifikalarını temin etmek için çalışmalar başlattığını ve bu konularda ciddi destekler bulunduğunu belirtti. Bu süreçte gerekli önlemleri alarak, yavaş süreci değerlendirmek şirketleri olumlu yönde etkileyecektir.” diye ekledi.
Ayakkabı Sektörü İhracatta Açık Ara Lider
Türk deri ve deri mamulleri sektörü, 2024 yılının ilk yarısında 750 milyon dolarlık ihracat yaparken, bu ihracatın 471 milyon dolarlık kısmı ayakkabı sektöründen geldi. Mamul deri sektörü 113,5 milyon dolarlık, saraciye sektörü ise 110 milyon dolarlık döviz kazandırdı. Deri konfeksiyon sektörü ise 55 milyon dolarlık ihracatla 2024 yılının ilk yarısını geride bıraktı.
Deri ve deri mamulleri ihracatında ilk beş ülke ise şu şekilde sıralandı:
- Almanya: 61 milyon dolar
- İtalya: 53,6 milyon dolar
- Irak: 50,8 milyon dolar
- Rusya: 36,8 milyon dolar
- Fransa: 31 milyon dolar
Egeli Dericilerin İhracatındaki Düşüş Daha Az Oldu
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2023 yılının ilk yarısında 97,6 milyon dolarlık ihracat yaparken, 2024 yılının aynı döneminde 82 milyon dolarlık döviz kazandırdı. EDDİM’in ihracatındaki düşüş %16’da kaldı. Ege Bölgesi’nden yapılan deri ve deri mamulleri ihracatında ayakkabı sektörü, 50 milyon dolarlık tutarla toplam ihracattan %61 pay aldı. Mamul deri ve kürkler ihracatı %31’lik artışla 14 milyon dolara çıkarken, saraciye sektörü 9 milyon dolar, deri konfeksiyon sektörü ise 8 milyon dolarlık ihracat performansı gösterdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı