Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO Zirvesi’ndeki Mesajları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için bulunduğu ABD’de Newsweek dergisinin sorularını yanıtladı. Bu önemli zirvede, Türkiye’nin NATO içindeki rolü ve katkıları üzerine değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Türkiye’nin İttifakın en büyük ikinci askeri gücü olduğunu hatırlattı. Erdoğan, Türkiye’nin NATO’nun operasyon ve görevlerine aktif olarak katkı sağladığını vurguladı.
Erdoğan, Türkiye’nin temel hedefinin NATO müttefikleriyle dayanışmayı güçlendirmek ve ortak akılla bölgeyi ve dünyayı tehdit eden sorunlara sürdürülebilir çözümler bulmak olduğunu belirtti. Değişen dünya koşullarında her gün yeni sorunların ortaya çıktığını ifade eden Erdoğan, bu nedenle NATO’nun her zaman hazırlıklı, kararlı ve güçlü olması gerektiğine inandıklarını dile getirdi.
“Terörizm En Kritik Küresel Sorunlardan Biri”
Erdoğan, NATO toplantılarında terörizmin en kritik küresel sorunlardan biri olduğunun altını çizerek, “Ayrım yapmadan terör örgütleriyle mücadele misyonunu üstlenen ve bunu sahada aşikar bir şekilde gösteren bir ülkeyiz. Müttefiklerimizden temel beklentimiz, benzer bir terörle mücadele yaklaşımını benimsemeleridir. Ne yazık ki, şimdiye kadar müttefiklerimizden beklenen düzeyde destek ve dayanışma almış değiliz.” dedi. Bu durumun kabul edilemez olduğunu belirten Erdoğan, “Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturan terör örgütlerinin elebaşlarının meşru aktörler olarak kabul edilmesi, ittifak ruhuyla da örtüşmemektedir.” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin güvenlik risklerine bütüncül bir yaklaşım benimsediğini ifade ederek, “Sadece kendi güvenliğimize değil, aynı zamanda müttefiklerimizin güvenliğine de hizmet eden sürdürülebilir çözümler sağlamaktayız.” dedi. Türkiye’nin bazı sorunları göz ardı edip tek bir konuya odaklanma hatasına düşmediğine dikkat çeken Erdoğan, sorunlara prensiplere dayalı bir yaklaşımın daha etkili olacağını belirtti.
“Duruşumuz Sadece Barış Yanlısıdır”
Erdoğan, NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışma çıkma potansiyeline dair soruya verdiği yanıtta, Türkiye’nin bu savaşta taraf olmayacağını net bir şekilde ifade ettiğini hatırlattı. “Duruşumuz sadece barış yanlısıdır. Çözüm, daha fazla kan dökülmesi ve acı çekme değil, diyalog ile sağlanan kalıcı bir barıştır.” diyen Erdoğan, Türkiye’nin barışa yaklaşılması için her iki ülkeyle de diyaloğunu sürdürdüğünü belirtti.
Erdoğan, “Antalya ve İstanbul’da tarafları bir araya getirerek sorunları çözmek için kritik bir diyalog yolunun oluşturulmasını sağladık. Karadeniz Tahıl Girişimi ve oradan yaptığımız tahıl sevkiyatları, sadece ekonomik ve lojistik bir faaliyetten çok daha fazlasıydı. Bu savaşı sadece bir tarafın zaferi veya mağlubiyeti ile sınırlamanın çözüm olduğuna inanmıyoruz.” şeklinde devam etti.
“NATO ile Rusya Arasındaki Çatışma İhtimali Endişe Verici”
Erdoğan, akan kanın ve yerleşim yerlerinin tahrip edilmesinin kalıcı barışı getirmeyeceğini vurgulayarak, “NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışma ihtimali kuşkusuz endişe vericidir. Bu sonuca yol açabilecek her türlü adımdan bilinçli olarak kaçınılmalıdır. Konuya çözüm odaklı bir yaklaşımla ve ölçülü bir şekilde yaklaşmanın uygun olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Erdoğan, “Suriye, Libya ve hatta Ukrayna’da belirli bir düzeyde olmak üzere çatışmaların karşıt taraflarında olmalarına rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yürüttüğü diplomasiye ilişkin” soruya, “Bahsettiğiniz tüm bölgelerde ilke sahibi bir yaklaşımı savunuyoruz. Sorunlara gizli gündemlerden ve duygusal tepkilerden doğan prensiplerle değil, samimi ve gerçekçi yol haritalarıyla yaklaşıyoruz.” yanıtını verdi.
“Sayın Putin ile Her Konuda Hemfikir Değiliz”
Türkiye’nin sorunlara önyargılara esir olmuş bir politikayla değil, çözümü vurgulayan bir bakış açısıyla yaklaştığını belirten Erdoğan, “Doğal olarak Sayın Putin ile her konuda hemfikir değiliz. Ancak meseleleri kendi aramızda tartışabiliyor ve nasıl çözüleceğine dair ayrıntılara girebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, ABD-Türkiye ilişkilerindeki yaptırımlar, FETÖ ve insan hakları gibi çeşitli konularda ABD Başkanı Joe Biden ile arasındaki ilişkiye yönelik soruyu yanıtlarken, “Her şeyden önce ABD’de bulunan FETÖ elebaşının liderliğindeki yapı masum bir hareket değil, bir terör örgütüdür. Hem DEAŞ hem de FETÖ, insanların dini duygularını istismar ediyor ve faaliyet gösterdikleri ülkelere zarar vermeyi amaçlamaktadır.” dedi.
“ABD Yönetimi İsrail’e En Büyük Desteği Vermektedir”
Erdoğan, Biden ile insan hakları konusunda da farklı görüşlere sahip olduklarını belirterek, “Masum insanların tedavi için gittikleri hastanelerde, ambulanslarda, pazar yerlerinde, insani yardımların dağıtıldığı merkezlerde ve güvenli olarak tanımlanan bölgelerde İsrail tarafından acımasızca öldürülmesi, en ağır insan hakları ihlali olduğuna inanıyoruz. Ancak ABD yönetimi bu ihlalleri görmezden gelmekte ve İsrail’e en büyük desteği vermektedir.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
“Teröristlerle Mücadelede Müttefiklerimizin Desteğini Arzu Ediyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörizmle mücadelenin de bir başka endişe kaynağı olduğunu belirterek, “Biz bir NATO ülkesiyiz. Ulusal güvenliğimize yönelik tehdit, başta ABD olmak üzere tüm NATO ülkelerine yönelik bir tehdittir. Ancak ABD ve diğer müttefiklerimizin, güvenliğimizi tehdit eden PKK/PYD/YPG ve FETÖ gibi terör örgütlerine verdiği destek, NATO’nun bu ilkeleriyle bağdaşmamaktadır.” dedi. Erdoğan, bu teröristlerle mücadelede müttefiklerinden destek beklediklerini ancak bunun tam olarak gerçekleşmediğini vurguladı.
Erdoğan, ABD ile Türkiye’nin bazı konularda hemfikir olabildiğine dikkat çekerek, “Sonuçta biz iki müttefik ülkeyiz. Sayın Biden ile ülkelerimiz arasında hemfikir olduğumuz ve olmadığımız konularla bağlantılı bir ilişki geliştirdik.” ifadesini kullandı. Biden ile ilişkilerinde samimiyeti sürekli koruduklarını ve dostuluklarını geliştirmeye özen gösterdiklerini söyleyen Erdoğan, “Türkiye ve ABD uzun bir geçmişe dayanan ilişkilere sahip iki müttefiktir. Köklü bağlarımız var ve bunları geliştirme niyetindeyiz.” dedi.